mi-kell-a-kata-hoz
  1. Batman: A sötét lovag visszatér - 2. rész

Az 1938-ban megalkotott Batman egyike az első szuperhős-képregényeknek. Amíg a comic book hajnalán született hősök többsége a hurráoptimizmustól dagad, addig a traumáktól és lelki sérülésektől gyötört Batman mintha a zárt osztályról szabadult volna. A Sötét Lovag több mint ezer füzetben szerepelt eddig, a legtöbbet azonban a Sin Cityt is jegyző Frank Millernek köszönheti. Millerre támaszkodik Christopher Nolan új Batman-filmje is, amely végre megmutatja a szuperhős-képregények ocsmány világát. A Batman -képregények neurózisoktól terhelt, sötét tónusú világa leginkább a Twin Peaks nyomasztó hangulatához hasonlít, annak ellenére, hogy a Sötét Lovag az elsőként megalkotott képregényhősök közé tartozik. A Denevérember nem rendelkezik természetfölötti képességekkel, helyette inkább detektív módjára mániákus gyilkosokat és pszichopatákat hajkurász éjjelenként. Superman és Spiderman letisztult erkölcsi világával szemben folyamatosan kínozza a világ iránti gyűlölete és szülei halálának emléke.

Batman: A sötét lovag visszatér - 2. rész

Bruce Wayne nem azért húz álruhát, hogy jól nézzen ki, hanem az őt kínzó félelmek elől menekül, valamint az ellenfeleiben próbál rémületet kelteni. A skizofrénia is nála válik igazán tökéletessé: a brutális igazságosztó a valódi énje, a milliomos playboy pedig az álarc. A denevéralakot öltő szuperhős a Detective Comics 1939. májusi füzetében jelent meg először, amit íróként Bill Finger, rajzolóként pedig Bob Kane jegyzett. A történet meglehetősen egyszerű: egy rablótámadás során lelövik a milliomos Thomas Wayne-t és feleségét a fiúk, Bruce szeme láttára. A család komornyikja által felnevelt fiú bosszút esküszik, és megteremti a Denevérember figuráját. Az ötletet az adja, hogy Bruce Wayne még gyerekként a családi birtokon egy elhagyott üregbe zuhan, napokat tölt el a sötétben kuporogva, mire megtalálják. A barlangban pedig örökre kialakul a denevérektől való beteges rettegése. A történet alkotói a képregény sötét világát Robin figurájának megalkotásával próbálták oldani, aki 1940 áprilisában bukkant fel a képregény oldalain.

  • A Sötét Lovag visszatér
  • Www ksh hu adatszolgáltatóinknak nyomtatványok
  • Batman: The Dark Knight Returns, Part 1 / Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész (2012) - Kritikus Tömeg
  • [VIDEA] Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész 2012 teljes film magyarul - Teljes Filmek Magyarul Netmozi
  • Batman – A Sötét Lovag visszatér - Blikk
  • Batman: A sötét lovag visszatér | Miller grafikus regénye - Egyéb

A másik ami zavart az a történetbeli ide oda ugrálás, mármint zajlik egy jelenet, aztán találd ki mi történt két képkocka közt, mert Miller bácsi nem akarta megrajzolni, helyette inkább TV-s bejátszásokat olvasgassál. Van amikor jól megoldja, pl. felvezet egy cselekményt, aztán a híradóból megtudjuk mi is történt, de az esetek többségében nem. Aztán vannak elképesztő nagy hézagok is, pl. mi volt ez a végén Supermannal? Hogyan? Miért? Mi végre? Miért nincs megrajzolva? Lehet én vagyok a hülye, de most akkor Joker hogy került a képbe? Ki volt a röpködő baba? És hova lett Kétarc? Viszont, hogy mondjak jót is, Robin nagyon tetszett ebben az olvasatban, életemben először nem akartam megölni:D Egy ilyen Robint elviseltem volna a filmekben is. Az új rendőrkapitány is tökös volt, és 1986-os írunk! No a rajzok. Szerintem ezek éppen hogy nem 80-as évekbeli "tipikus" rajzok. Aki ezt írja az nem olvasott képregényt a 80-as évekből. Formabontóak, és tipikus Miller rajzok, helyenként már túlságosan is.

Batman: The Dark Knight Returns, Part 1 / Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész (2012) - Kritikus Tömeg főoldal képek (9) díjak cikkek (2) vélemények (19) idézetek (2) érdekességek kulcsszavak (16) Újabb éjszaka ereszkedik le Gotham Cityre, és a sötétséggel együtt a bűn és a gonoszság is előbújik az árnyak közül. Batman és a többi nemes szuperhős emléke már rég megfakult; most mindent az erőszak és a kétségbeesettség ural. Ám történik valami, ami jelentős változást indít el: amikor a rehabilitált Harvey „Kétarcú” Dent a tisztességes élet helyett a bűnt választja, az idős és elgyötört Bruce Wayne újra felölti a maszkját és a köpenyét. A DC Comics komor hangulatú, legendás képregénye feledhetetlen összecsapásokkal, lenyűgöző üldözésekkel és az emberiség számára a jobb holnap ígéretével elevenedik meg a képernyőn, mert a bűnözőknek nincs hová rejtőzniük, amikor a sötét lovag visszatér. Szereplők További szereplők... Batman-filmek Film Év Átlag Batman 1943 3, 7 (11) Batman and Robin 1949 3, 0 (22) Batman Dracula 1964?

Ezt a kettősséget Miller kiválóan érzékelteti az ellenségekkel való küzdelem során is. Kétarc sebészileg helyreállított arcát a régi, bizarr egyensúlyba billenti vissza végképp deformálódott lelke, amiben Batman önmaga tükörképét látja, a Sötét Lovag és Joker közé ( aki nemezisére "drágámként" utal) pedig ugyanúgy egyenlőségjelet tesz, mint Alan Moore későbbi Gyilkos tréfá ja. Mindketten őrültek, épp csak ugyan annak az éremnek az ellentétes oldalai, ami persze azt is jelenti, hogy eltéphetetlen szálak kötik őket össze. Miller nem feledkezik meg a régóta hősök nélkül élő Gotham reakciójáról sem: a Sötét Lovag új követőket és ellenségeket szerez magának, fiatalok mázolják magukra a denevér jelét, és tisztítják a várost az ő nevében, miközben rengetegen a letartóztatását követelik. Ez az egyik, a meglehetősen sok, Watchmennel közös pont közül: Miller deheroizálja a szuperhős-mítoszt, mind a hős, mind az őt körülvevő világ szempontjából, és ráébreszti főszereplőjét, hogy a gyilkosok és tolvajok elleni hajsza nem vezet eredményre.

Szóval nem lehet véletlen, hogy ennyi egyezés található a kettőben. Mindenesetre nagyon érdekes. 86 amúgy is durva év volt, az USA-ban felrobbant a Challenger, a szovjeteknél Chernobil, nálunk meg elindult a Danubius rádió. Mindkét írás az elmúlásról, az utolsó erőfeszítésről szól (nem új dolog ám ez, Arany János Toldi estéje is ezt dolgozza fel, tuti Miller és Moore olvasta:D), miközben kőkemény társadalomkritika. Ugyanakkor Moore szerintem ezzel sokkal jobban vette az akadályokat mint Miller, ha csak arra gondolok, hogy ott is rengeteg TV adás zajlott, de míg ott a háttérben kiegészítve a fő történeti szálat (ami továbbra is a szuperhősökről szólt), addig itt Batman egészíti ki a folyamatosan porondon lévő idióta TV híradókat, vitaműsorokat. Az első öt oldalnál még reménykedtem hogy alább hagy. De csak egyre durvább lett. Szerintem ez marha zavaró. Értem, hogy mit akart vele Miller elérni, és nyilván akkor formabontó lehetett, de míg a Watchmennél ennek meg van a maga dramaturgiája, funkciója, itt elképesztően öncélúvá válik (ahogy Miller egyéb munkáinál is megfigyelhető ez).

Aki szinte már-már Amerika kapitányi szinteken naiv, egyszerű, megvezethető és bármikor élő fegyverként bevethető a mindig is jófajta ellenségnek bizonyuló oroszok ellen. Valószínűleg innen eredeztethető a Batman vs. Superman című nagyszerű filmeposz is, amiről én megint csak annyit tudok (mivel nem tudtam megnézni), hogy Martha. Szóval itt tulajdonképpen tényleg mindenki hülye, mentálisan sérült és/vagy súlyos pszichózisa van. Akinek nincs, az csak elég korlátolt ahhoz, hogy ne költözzön el ebből az istenverte, őrült városból. Elnézést minden fanatikus Batman-rajongótól, aki beleölt megannyi évet a képregényekbe! Higgyétek el nekem, minden tiszteletem a tiétek. Sőt Milleré és Jansoné, akik mindezt elénk prezentálták már 1986-ban. Viszont azt is megértettem, hogy miért is kell minden esetben eredettörténetet is leforgatni egy-egy szuperhős franchise elé… Ha az ember lánya szinte teljesen tudatlanul (mindössze a Tim Burton és Nolan-féle edukációval a háta mögött) leül egy ilyen komplex félhattyúdal elé, akkor az előbb-utóbb kínszenvedés lesz és mást sem fog látni belőle, mint hogy egy nagyon jó grafikával megrajzolt/animált filmet néz, ami az ő ízlésének már kissé túl erőszakos, ugyanakkor egy értelmetlennek tűnő, unalmas zagyvaság.

Mi a probléma? Szexuális tartalom Erőszakos tartalom Sértő tartalom Gyermekbántalmazás Szerzői jogaimat sértő tartalom Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl. képmásommal való visszaélés) Szexuális visszaélés, zaklatás Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot. Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk. Part 2, az első rész eseménye után térünk vissza. Batman vs Joker: Final Laughing És ami a BvS-ből szerintem hiányzott, a "NAGY" harc Isten és Ember közt. (A BvS-ben sem volt rossz, csak qrva rövid)

Oliver Queen segít Batmannek, mivel Supermannel már őt is eltávolíttatták régi, íjász pozíciójától, ugyanis Superman letépte a karját. Superman találkozik Batmannel és megpróbálja meggyőzni, hogy hagyjon fel viselkedésével, azonban Batman csak harcolni akar. Mikor Superman letépi Batman vaspáncélját, Oliver meglövi őt egy kryptonit nyíllal, melytől Superman legyengül. mint kiderült, Batman szándékosan kímélte meg Superman életét és nem egy erősebb kryptonittal lövette meg. A majdnem halálos harc azt jelentette Supermannek, hogy maradjon távol Batmantől. Ezek után Bruce szívroham áldozata lesz. Alfred Pennyworth közben elpusztítja a Batbarlangot és a Wayne házat, mielőtt ő is meghal. Bruce temetése után kiderül, hogy halála csak meg volt rendezve a saját kémiai főzetével, mely felfüggesztette a létfontosságú életjeleket. Superman mikor meghallja Bruce szívverését, rákacsint a szintén a temetésen lévő Robinra. Ezután Bruce elvezeti Robint, Íjászt és a többi követőit a barlangjához és velük folytatja a bűn elleni harcát.

Jason Todd, vagyis Robin halála után Batman visszavonult, és ennek már tíz éve. Rossz idők járnak: a hősök kikoptak a világból, Gotham mocskosabb és veszélyesebb, mint valaha, a hidegháború forráspontjához közelít, a kormány egyre keményebb, fasizmus felé hajló módszerekkel próbálja fenntartani a rendet – mindhiába. Így a Sötét Lovag kénytelen még egyszer, immár öregemberként visszatérni, hogy szembeszálljon a világ romlottságával és saját démonaival. A '80-as években sokan a '60-as évek infantilis sorozatából ismerték Batmant, így nem kis meglepetést jelentett, amikor Miller A Sötét Lovag visszatérben olyan sötétre vette figuráját, mint még soha: visszaterelte őt Bob Kane eredeti koncepciójához, a bűn ellen kőkeményen, olykor megkérdőjelezhető módszerekkel harcoló megszállotthoz, és erre még rá is tett egy lapáttal. Batman itt már a szenilitás, a skizofrénia határán áll. Szülei halála még oly sok év után is gyötri, így nem lel békét nyugdíjas éveiben, mint Bruce Wayne, és hiába próbálja elzárva tartani magában a denevért ( amire külön személyiségként utal) – az újra kitör, és magáénak deklarálja a vérbe és káoszba fojtott utcákat.