33-évesen-hány-nap-szabadság-jár
  1. A kommunikáció tényezői és funkciói - Nyelvtan érettségi - Érettségi tételek
  2. Okostankönyv
  3. A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói tétel

A tömegkommunikációs eszközöknek számos funkciójuk van. Elsősorban tájékoztatnak minket, de felhívó szerepük is fontos és ennek következtében nem mentesek az érzelemkifejező elemektől sem. Az írásbeli sajtóműfajokban és az igényesebb hangos műsorokban fontos az esztétikai szerepnek való megfelelés is.

A kommunikáció tényezői és funkciói - Nyelvtan érettségi - Érettségi tételek

Egy másik beszédhelyzetben, ahol a beszélgetésben résztvevők egy nyitott ablakú szobában vannak télen, azt jelenti, hogy alacsony a hőmérséklet, ezért csukd be az ablakot. Egy harmadik beszédhelyzetben, ahol a beszélgetésben résztvevők egy csukott ablakú szobában vannak nyáron, azt jelentheti, hogy alacsony a hőmérséklet, ezért nyisd ki az ablakot.

Kód nak nevezzük azt a közleményt kifejező nyelvi vagy jelrendszer elemeit és szabályait, melyeket a résztvevők kölcsönösen ismernek. 10) 6. Beszédhelyzet vagy szituáció a kommunikációs közeg, amelyben a közlemény megkapja a maga teljes jelentését, mindazon tényezőket értjük rajta, amelyek hatással vannak a közlés lefolyására. A kommunikáció funkciói 11) Alapvető funciók: 1) Tájékoztató funkció Információátadás, vélemény vagy gondolatközlés egy adott dologról, a valóságról. Pl. : Az iskolában a tanítás 8 órakor kezdődik. 2) Érzelemkifejező funkció Az én, a személyiség megnyilvánulása, érzéseink, vágyaink megfogalmazása Pl. : szeretlek, gyűlöllek, szeretnék nem gondolni semmire 3) Felszólító funkció A hallgató befolyásolására való törekvés Pl. : kérés, felszólítás, kívánság 12) Másodlagos, kiegészító funkciók: 13) Kapcsolatfenntartó funkció A köszönések, a társalgást bevezető és fenntartó formulák Pl. : Szép időnk van, ugye? 14) Értelmező vagy metanyelvi funkció A nyelvi megformálásra, vagyis magára a nyelvre tesszük fel a kérdést Pl.

  • Mit látsz a képen játék
  • Érettségi-felvételi: A kommunikáció tényezői és funkciói - Nyelvtan érettségi tétel - EDULINE.hu
  • Nyelvtan | 12.B

Okostankönyv

A kommunikáció tényezői: • Információ, üzenet: amit közölni szeretnénk. • Feladó: megformázza, majd közli az információt. Beszéd esetén beszélőnek, írás esetén írónak nevezzük. • Címzett: felfogja, és értelmezi a kapott információt. Ezután válaszol rá, így kicserélődnek a szerepek. Ezt beszéd esetén hallgatónak, írás esetén pedig olvasónak nevezzük. • Csatorna: amin keresztül az információ halad, a közvetítő közeg. Ez beszédnél a levegő, telefonálásnál a telefonkábel, írásnál a papír. • Kód: a közös jelrendszer, amelyet mind a feladó, mind a címzett ismer. Általában a nyelv, de lehet a metakommunikáció is. (Metakommunikáció pl. : mimika, kéz-mozdulatok, hanglejtés, hanghordozás, gesztusok, szem- és fejmozgás. ) • Beszédhelyzet, kontaktus: az információt módosító, árnyaló külső körülmények. Ilyen például a kommunikáció helye, és ideje. • Valóságháttér: a világ, amely körülvesz bennünket. Például a kor, a társadalom. Ha bármely tényező hiányzik, akkor a kommunikáció nem valósulhat meg. A feladó a megformálás után, a csatornán keresztül kódolva küldi el az információt a címzettnek, aki a valóságháttér, és a beszédhelyzet segítségével értelmezi (dekódolja) azt, és válaszol rá.

A szerkesztés lépései Az érvelés. Az érvelés beszédhelyzete, eszközei Stílus és jelentés Az alakzatok fajtái és jellemzői A tudományos és szakmai stílus

A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói tétel

A kommunikáció céljától függ, hogy melyik szerep kerül előtérbe.

Közlő vagy feladó (aki beszél). 2. A címzett vagy vevő (akinek beszélnek). – A feladó és a címzett állandó kölcsönhatásban vannak. 3. A közlemény, az üzenet (részben vagy egészben közös ismeretekre van szükség) 4. Kód. A közleményt kifejező nyelv, vagy jelrendszer. Ennek elemei és szabályai, amelyeket a résztvevők kölcsönösen ismernek. 5. A kontextus, beszédhelyzet, vagy szituáció. Az a kommunikációs közeg, amelyben a közlemény megkapja a maga teljes jelentését. 6. A közvetítő közeg, vagy csatorna – kontaktus. Az információ továbbításának az eszköze (telefonvonal, internet, levegő stb. ). – a feladó mindig az, aki a címzettnek valamilyen üzenetet küld. Ahhoz, hogy ez az üzenet mind a két fél számára érthető legyen, szükség van egy közös kódra, amely hatékonyan akkor tud működni, ha létezik egy kontextus, egy összefüggés, a valóság (az, amiről szó van). A kontaktus a fizikai csatornát (auditív, vizuális stb. csatornák) jelenti, a pszichológiai kapcsolatot feltételezi feladó és címzett között.