végtelen-szerelem-1-évad-59-rész

világháborús álszent politikáját leleplező Hochhut-darabot, A helytartót, miután az egyház betiltotta színházi bemutatását. 1967-ben főszereplője volt az egyik első olasz maffiafilmnek, a Mindenkinek a magáét című Petri-alkotásnak. 1968-ban csatlakozott a Teatro di strada politikai utcaszínházhoz és együtt dolgozott Jean-Luc Godard filmkollektívájával is. Az 1970-es években ő személyesítette meg a vélhetően politikai gyilkosság áldozatává vált Enrico Matteit, az olajipari tröszt elnökét, ő volt Bartolomeo Vanzetti, az 1927-ben Amerikában ártatlanul kivégzett olasz anarchista, és híres alakítása volt A munkásosztály a paradicsomba megy szakszervezeti vezetője. 1976-ban visszautasított egy főszerepet Bernardo Bertolucci Huszadik század című filmeposzában, mert inkább a Pinochet-diktatúra elől elmenekült chilei rendező, Miguel Littin Levelek Marusiából című filmjében akart játszani. 1986-ban ő alakította az 1978-ban a Vörös Brigádok által meggyilkolt Aldo Morót a kereszténydemokrata pártelnökről szóló dokumentum-játékfilmben.

Libri Antikvár Könyv: Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében - 1993, 590Ft

Gian Maria Volonté ( Milánó, 1933. – Florina, 1994. ) olasz színész, aki Sergio Leone Dollár-trilógiá ja első két részének (az Egy maréknyi dollárért és Pár dollárral többért című spagettiwesterneknek) és politikai drámákat bemutató filmjeinek köszönheti világhírnevét. Élete és karrierje [ szerkesztés] Öccse Claudio Camaso néven ugyancsak színészként dolgozott, s szerepelt öt olasz vadnyugati filmben. 1977-ben öngyilkos lett a börtönben, ahová barátja, Vincenzo Mazza megöléséért került. Volonté 1957-ben diplomázott. Mielőtt a filmes szakmába került volna, színházban szerzett magának hírnevet Shakespeare és Goldoni színművekben nyújtott alakításaival. 1960-ban a Sotto dieci bandiere (Tíz zászló alatt) című filmben már kamera előtt lépett fel. Két évvel később az Égetnivaló ember ben egy politikai aktivistát játszott, aki honfitársait a szicíliaiakat bátorítja, hogy ne hunyászkodjanak meg a maffia előtt. Amikor nemzetközi sikert aratott Leone Egy maréknyi dollárért című westernjében a galád, mocskos, kegyetlen Ramón eljátszásával, meglepetést okozott, hiszen eddigi szerepeiben nem alakított ilyen karaktert.

Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében imdb

Értékelés: 38 szavazatból A rendőrség politikai csoportjának frissen kinevezett vezetője egy erotikus játék során "véletlenül" meggyilkolja a szeretőjét. Amikor őt magát bízzák meg a gyilkosság felderítésével szinte sportot űz abból, hogy mindenütt nyomokat hagyjon maga után, hogy lássa, mikor jön el az a pillanat, amikor egy minden gyanú felett álló és hatalommal rendelkező embert valóban meg mernek vádolni. Stáblista: Díjak és jelölések David di Donatello Díj 1970 Legjobb film Oscar-díj 1971 Legjobb idegennyelvű film Cannes-i fesztivál Golden Globe-díj jelölés 1972 Legjobb forgatókönyv jelölés: Elio Petri

Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében

Leone ugyanezt megismételte 1968-ban a Volt egyszer egy Vadnyugat ban Gabriele Ferzettivel és Henry Fondával. Leone a Pár dollárral többért -ben még egyszer összehozta Clint Eastwooddal. Ismét véreskezű banditát, El Indiót kellett eljátszania. E két western a tengerentúlon is hírnevet szerzett neki. 1967-ben egy újabb spagettiwesternben láthatták a nézők a Szemtől szembe című filmben Tomás Miliánnal, ahol ugyan egy tipikus olasz western-figura a "piszkos hős" szerepében volt, aki viszont a spagettiwestern legpozitívabb karaktere a szélsőségesen negatív jellemekhez képest, mint amilyen Ramon vagy Indio volt a dollár-trilógiában. 1968-ban az A ciascuno il suo (Mindenkinek a magáét) című detektív-novella megfilmesített változatában nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó Ezüst Szalagot kapta. 1970-ben a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében című krimiben egy gátlástalan, cinikus, kegyetlen, kicsinyes, féltékeny és jellemtelen gyilkos rendőrfőfelügyelőt játszott. Ezt a filmet is ugyanaz az Elio Petri rendezte, mint az előző detektív-történetet.

Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében - ISzDb

A Doktor egykedvűen lefürdik, nyomokat hagy, majd távozik, hogy megünnepelje friss kinevezését egy modernebb, sokkal letisztultabb, négyszögletes világban. A film két csapása már a bevezetésben elválik. Petri és társ-forgatókönyvírója, Ugo Pirro párhuzamos rímeltetésekkel, flashbackekből épít fel egy "álom"-világot és egy gépiesebb "való"-világot. A Doktor próbára teszi a saját maga által uralt rendszerét. Szándékosan nyomot hagy, vallomást tesz, sőt még tanút is szerez, aki ellene vall, azonban mindhiába. Mindenki eltünteti a nyomokat és falaz neki, hiszen a politikai rendőrség vezetője feddhetetlen. A film sikere főleg remek dramaturgiájából adódik. Miközben fokozatosan kerülnek elő a bizonyítékok, azt is megtudjuk, hogy milyen fontos ember főhősünk, s a visszaemlékezésekben az indítékaira is fény derül. Az önimádó figura e pontokon mutat hasonlóságot Ferreri alakjával, annak ellenére, hogy a Dillinger halott főszereplője viszonylag egyszerű figura. Petri főhőse azonban már szinte Istennek képzeli magát, egyenértékűnek hivatásával, akit ha megsértenek, akkor féltékenységből, dacból halálos "bosszút" állhat.

  1. Az Xbox Game Pass előnyei | Xbox
  2. Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében - Kultúrpart
  3. Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében